Як обрати енергоефективні вікна?

На сьогоднішній день металопластикові вікна повинні мати енергозберігаючими якостями, які дуже важливі для сучасних замовників, адже через світлопрозорі конструкції в середньому втрачається від 30% до 60% тепла. Беручи до уваги зростання цін на енергоресурси, який тягне за собою періодичне підвищення тарифів, дуже важливим стає питання про збереження тепла і економії фінансів на обігріві приміщення.

Для початку потрібно проаналізувати всі складові та зрозуміти де йдуть найбільші тепловтрати. Як правило через безпосереднім контактом із зовнішнім середовищем, втрата тепла відбувається через огороджувальні конструкції (стіни, вікна, дахи). Роботи з утеплення стін, за своєю вартістю, значно перевищують роботи по заміні звичайних віконних конструкцій на енергозберігаючі.

Теплозберігаючі якості металопластикових вікон, дуже залежить від типу профільної системи, яка становить невелику частину від загальної площі віконного прорізу. Інша частина (близько 80%) становить скло (склопакет), і саме його якісні характеристики визначають комфорт і функціональність всієї конструкції.

Втрата тепла і методи їх зниження

Дуже важливою характеристикою для скла, є коефіцієнт теплопровідність. Для зниження втрат тепла, можна вибрати склопакет з максимальною кількістю стекол. На даний момент, стандартом вважається двокамерний склопакет (три скла), але є виробники які пропонують і трикамерні. При виборі кількості стекол, наполягатиме також забувати і про навантаження яка буде впливати на петлі і віконну фурнітуру. Велика вага стулки, буде створювати періодичні проблеми при експлуатації, а в подальшому може привести до поломки всього механізму вікна.

Так само втрати тепла відбуваються в процесі конвекції повітряних потоків, як правило, таке відбувається у разі порушення герметичності склопакета. Для воізбежаніе негативних наслідків при замовленні віконних конструкцій необхідно цікавитися якістю виробництва склопакетів.

Чи не щільне прилягання стулки вікна до рами, створює місток холоду. Така ситуація виникає, якщо при виробництві конструкції були використані слабкі притиски або неправильний розрахунок їх кількості.
Дуже ефективним способом по зниженню тепловтрат, є використання низькоемісійного скла. Його особливість полягає в тому, що на поверхню наноситься спеціальне покриття, яке завдяки своїй структурі дозволяє пропускати через себе сонячні промені з короткохвильовим діапазоном і не пропускає довгохвильові (інфрачервоні промені). Таким чином приміщення нагрівається за допомогою сонячних променів і не дає йти теплу від нагрівальних приладів.

Корисні поради щодо вибору енергозберігаючих вікон

Як правило енергозберігаючі металопластикові вікна складаються з профільної системи з великою кількістю повітряних камер (в більшості випадків це п’ятикамерна система з монтажною шириною не менше 70 мм). Даний профіль повинен володіти таким значенням по опору теплопередачі 0,69 м2 * С / Вт. У теплих вікнах необхідно використовувати енергозберігаючий склопакет з спеціальним низькоемісійним напиленням. Так само як альтернативу можна застосувати двокамерний склопакет (три скла) шириною від 40 мм.

Дуже важливим фактором є якісний монтаж, який повинен виконуватися відповідно до нормативних вимог. Чим якісніше будівельні матеріали (монтажна піна, ізоляційні стрічки), при влаштуванні монтажних примикань, тим тепліше буде віконний вузол. Так само рекомендується склити сезонні приміщення (балкон, лоджія), які будуть створювати додаткову перешкоду при тепловтрат.

Температурні показники повітря в заскленому балконі, як правило на 6-11 градусів вище, ніж температура на вулиці, а при хорошому (сонячна сторона) огороджувальні конструкції будуть нагріватися за рахунок сонячних променів і віддавати тепло всередину квартири.

 

Енергозберігаюче скло

Енергозберігаючим, скло робиться за допомогою спеціального напилення, яке складається з кілька шарів. У комплексі ці шари мають властивостями пропускати видиме світло і сонячні промені.

Як правило, тепло йде саме через світлопрозорі конструкції. Для того що б зменшити втрати енергоресурсів і підвищити ефективність стекол, провідні фахівці розробили спеціальне покриття, яке має властивість пропускати видиме світло і утримувати тепло. Дане покриття необхідно наносити безпосередньо при виробництві скла.

Так само існують покриття які можна нанести і після виготовлення скла. Необхідно розуміти, що для створення енергозберігаючого склопакета застосовується скло з спеціальним покриттям (енергозберігаючим) на основі іонів металів (саме ефективні іони срібла), а для посилення енергозберігаючих властивостей, провідні компанії пропонують таку послугу, як закачування інертного газу (Аргон) в одну з камер .

На енергозберігаючі властивості металопластикового вікна, так само впливає камерність профільної системи і її якість. Чим більше повітряних камер, тим тепліше вважається профіль. Як показує практика, енергозберігаючі вікна ефективно застосовуються в будинках з автономним опаленням.