Як заощадити на освітленні?

LED Освітлення

Ми живемо в світі сучасних технологій, в світі унікальних винаходів і, звичайно ж, в світі яскравих вогнів! А це, в свою чергу, є заслугою світлодіодного освітлення, яке стало кращим в сфері LED -технологій.

Для початку ми пропонуємо Вам розібратися, що таке світлодіод і поговорити про його переваги.

 

Що таке світлодіод?

LED або світлодіод – це напівпровідниковий прилад, який спотворює електрична напруга в світло.

LED ( Light Emitting Diode ) в перекладі український – світло випромінюючий діод .

Поки світлодіоди – це нове явище , але в недалекому майбутньому вони стануть незамінними в плані висвітлення і економії в нашому житті.

Поговоримо про переваги світлодіодних ламп:

1. Найбільше досягнення світлодіодних ламп – це низьке електроспоживання в порівнянні зі звичайними галогенними лампами або лампами розжарювання. Порівняємо: LED -Лампа потрібно всього лише 10 Вт, щоб освітити приміщення рівносильно лампі розжарювання в 100 Вт!

2. Великим плюсом світлодіодних ламп є безпека, тобто відсутність ультрафіолетового випромінювання.

3. У самому світлі маленька продуктивність тепла.

4. Термін служби LED ламп досягають від 40 000 до 50 000 годин. Наприклад, якщо лампу використовувати кожен день по 5 годин, то термін служби вичерпається приблизно через 10 років. А це, погодьтеся, не мало!

5. Дані лампи є екологічно безпечним і чистим продуктом, в порівнянні з енергозберігаючими лампами, в яких міститься ртуть.

6. LED -лампи – міцні і мають невелику вагу.

7. Розігрів лампи триває не більше, ніж 1сек.

Існує не мало цікавих фактів про світлодіодах, ось деякі з них:

  •       Уявіть тільки собі, що до 70-их років минулого століття вартість світлодіодів становила цілих 200 доларів за одну одиницю!
  •       Світлодіоди, в порівнянні з лампами розжарювання, використовують свою енергію набагато ефективніше, і в десятки разів у них менший тепловий витрата, а лампи розжарювання при цьому витрачають 90% своєї енергії на генерацію тепла.
  •       Завдяки своїм унікальним фізичним властивостям світлодіодні лампочки мають так званим миттєвим запуском: при включенні світлодіодної лампи Ви в той же момент отримуєте повну яскравість, на яку вона розрахована.

 

Датчики руху

Основні види датчиків руху

На даний момент найбільш широко використовуються 4 типи датчиків руху: інфрачервоні, ультразвукові, СВЧ, комбіновані.

Інфрачервоні – такі датчики спрацьовують при фіксуванні ІК-випромінювання певної температури.

Головними пріоритетами таких датчиків стає безпеку для людей і тварин, можливість точно задати дальність виявлення і кут сканування.

Мінусами є часті помилкові спрацьовування, оскільки при нагріванні предметів або повітря до температури тіла датчик сприймає їх за людей чи тварин, такий датчик легко обдурити, сховавшись за які не пропускають тепло екранами. Також слід зазначити, що такі датчики мають знижену точність при роботі на вулиці, а при опадах або високої вологості радіус їх дії істотно скорочується.

ІК датчики прекрасно підходять для ситуацій, коли не потрібно 100% виявлення об’єктів, що рухаються, а просто необхідний максимально недорогий і простий варіант.

Ультразвукові – такі датчики випромінюють звукові хвилі з частотою від 20 000 до 60 000 Гц. Відбитий від рухомого тіла або предмета звук змінює свою частоту, що і фіксує датчик. Головними перевагами таких датчиків є доступна ціна, вони визначають об’єкт, що рухається в незалежності від матеріалу і його температури, на їх роботу практично не впливають вологість і запиленість повітря.

До недоліків слід віднести невелику дальність дії, для спрацьовування такого датчика об’єкт повинен рухатися досить швидко, при дуже плавному переміщенні або русі перпендикулярному датчику спрацьовування може не відбутися. Слід зазначити, що УЗВ датчики, що працюють на нижніх діапазонах (в районі 20 кГц), можуть доставляти незручність домашнім улюбленцем, оскільки для них це ще чутний діапазон.

СВЧ датчики. Такі датчики функціонують за рахунок випромінювання електромагнітних хвиль високої частоти, при зміні частоти відбитого сигналу датчик спрацьовує.

Головною перевагою такого датчика стає можливість виявляти рухомі об’єкти за різними перешкодами, такими як скло, гіпсокартонні стіни, двері і т.д. Працездатність таких датчиків не залежить від погодних умов і температури, висока точність виявлення навіть повільно рухаються. Багато СВЧ датчики можуть мати кілька незалежних зон виявлення, також слід виділити дуже компактні розміри.

До недоліків слід віднести більш високу вартість, ніж у моделей, зазначених вище, а також те, що мікрохвильове випромінювання шкідливе для організму, хоча більшість датчиків відповідають санітарним нормам, не перевищуючи безлопатева поріг.

Комбіновані датчики. Вони поєднують в собі відразу кілька скануючих технологій. Це найбільш вдале рішення, коли потрібно забезпечити максимальну точність виявлення.

Важливі характеристики датчиків руху

Кут огляду датчика. Даний параметр характеризує, наскільки велику область може захопити датчик. При установці важливо враховувати не тільки кут огляду і дальність дії датчика, але і кут нахилу самого датчика, щоб в потрібній області не отримати «сліпі» зони:

Радіус дії (максимальна дистанція сканування). Залежно від моделі датчики руху можуть реагувати на появу людей на відстані від 5 до 50 метрів.

Максимальна потужність комутації, на яку розрахований датчик. Цей параметр необхідно обов’язково враховувати, якщо датчик руху буде включати потужний прожектор або цілу освітлювальну лінію. Багато з них не розраховані на великі струми, в такому випадку необхідно або вибирати модель здатну коммутировать струм такої сили, або використовувати контактор.

Рівень пило-вологозахищеністю. Для експлуатації в сухих приміщеннях досить датчиків з індексом IP20, для приміщень з підвищеною вологістю і вулиці, слід вибирати моделі з захистом від IP54.

Фотореле. Дуже корисна опція, завдяки якій харчування на систему освітлення буде подаватися тільки при зниженні рівня освітленості.

Захист від тварин. Дана опція не дозволяє спрацьовувати датчику, якщо в його поле зору потрапляє невелика тварина.

Тип харчування. Найбільш поширені датчики руху, що працюють від мережі. Також існують датчики, що працюють від вбудованих АКБ і передають керуючий сигнал по радіоканалу, в більшості випадків вони заряджаються від сонячних батарей. Такі датчики стануть актуальними для об’єктів, де складно, дорого або неможливо прокласти комунікації.

Часовий інтервал відключення. Можливість налаштування часового інтервалу після, якого датчик відключиться, якщо в його поле зору не буде рухомих об’єктів.